Σάββατο 7 Νοεμβρίου 2020

PH : Ορισμός, σημασία και μέτρηση pH

Ορισμός pH

To pH είναι ο δείκτης της ισχύος των οξέων και των βάσεων. Ο ορισμός του pH δίνεται από την παρακάτω εξίσωση :
pH = - log(H+)
Δηλαδή το pH είναι ο αρνητικός λογάριθμος της συγκέντρωσης των διαλυμένων ιόντων υδρογόνου (H+) σε ένα διάλυμα. Ο αριθμός pH, για την σύγκριση των διαλυμάτων, αναφέρεται σε θερμοκρασία 25οC.
όταν το διάλυμα έχει pH = 7 τότε το διάλυμα είναι ουδέτερο. Όταν το διάλυμα έχει pH > 7 τότε το διάλυμα είναι βασικό, όσο πιο μεγάλο τόσο πιο βασικό. Όταν το διάλυμα έχει pH < 7 τότε το διάλυμα είναι όξινο, όσο πιο μικρό τόσο πιο όξινο.

 

Η σημασία του pH

To pH παίζει καθοριστικό ρόλο στην κατάταξη των διαλυμάτων και στην προστασία κατά τον χειρισμό τους.
Έχει αποδειχτεί ότι φυτά και ζώα επιλέγουν τις κατάλληλες τιμές pH για να αναπτυχθούν. Διάφορα φυτά αναπτύσσονται και παράγουν καλύτερους καρπούς σε συγκεκριμένο περιβάλλον pH, ενώ αδυνατούν να αναπτυχθούν πέραν κάποιον ορίων. Το ίδιο και οι ζωικοί οργανισμοί.

ιδιαίτερη σημασία έχει η ποιότητα του νερού που καταναλώνει ο ανθρώπινος οργανισμός. Συγκεκριμένα σύμφωνα με την ΚΥΑ Υ2/2600/2001 (ΦΕΚ 892Β/ 11-7-2001) «Ποιότητα νερού ανθρώπινης κατανάλωσης», σε συμμόρφωση με την οδηγία 98/83 του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης της 3ης Νοεμβρίου 1998, ορίζεται ότι το όριο pH του νερου για ανθρώπινη κατανάλωση είναι μεταξύ 6,5 έως 9,5.
Όταν το νερό έχει μεγάλο pH (ισχυρές βάσεις) ή μικρό pH (ισχυρά οξέα), πέραν των ορίων, είναι επικίνδυνο για την ανθρώπινη υγεία και θα πρέπει να τα διαχειριζόμαστε κατάλληλα.

 

Η μέτρηση του pH: Μετρητής pH ή πεχάμετρο

Η μέτρηση του pH μπορεί να γίνει είτε εργαστηριακά σε πιστοποιημένα εργαστήρια είτε με την χρήση φορητών ηλεκτρονικών συσκευών όπως ο μετρητης pH ή πεχάμετρο.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου